Wasdag...

Gepubliceerd op 7 juni 2015 om 19:43

zondag 07 juni 2015, Lærdal , Noorwegen

 

Vanmorgen, of eigenlijk gisteravond al, hebben we besloten om even een dagje rust te nemen. Mijn lijf geeft al een aantal dagen steeds duidelijker aan dat het daar tijd voor is, dus dat kunnen we niet blijven negeren... We staan op een camping met vrij veel voorzieningen, dus is het een mooie dag om even een wasje te draaien, de afwas van gister te doen en vooral uit te slapen en te relaxen.

Dat slapen hier gaat trouwens fantastisch! Voor de verandering kunnen we eens zeggen dat ik degene ben die het beste slaapt. Sinds we in Noorwegen zijn, slaap ik als een blok! Of het bed nou te hard is, of we nou helemaal alleen in 'the middle of nowhere' staan of op een drukke camping, of het nou licht blijft of donker wordt, het maakt me hier niks uit. Ik doe mijn ogen dicht, droom bijna niet en word 's morgens weer wakker. Heerlijk! (Steef slaapt trouwens ook gewoon goed hoor, zit daar maar niet over in de war!)

Zoals gezegd is het wasdag vandaag. We verzamelen onze al veel te lang gedragen joggingbroeken, truien en t-shirts en lopen eind van de ochtend richting het washok. Hier maken we kennis met de Noorse wasmachine. Ehh.... Welk programma zouden we moeten hebben? Ik wil te gehaast en neem niet de tijd om de Noorse woorden even rustig hardop uit te spreken om te kijken of ik er iets Nederlands van kan maken. Aangezien ik thuis de meeste shirts en truien op 30 graden was, kies ik hier ook voor dat programma. Fout! De machine schommelt alleen af en toe heen en weer en maakt een vreemd geluid. Hij is al oud en ik ga er vanuit dat hij stuk is. Op dat moment komt er een meisje van de receptie binnen en ik zeg tegen haar dat het apparaat niet helemaal werkt zoals het hoort volgens mij. En dat ik niet begrijp wat er op het apparaat staat. Ze legt het ons uit en met dat ze het zegt, zie ik de verbanden tussen het Noors en het Nederlands. Ik heb blijkbaar voor het wolwas (ull) programma gekozen. Ze vond het maar vreemd dat wij zowat alles op 30 graden wassen. Hier wassen ze alles heet! Liefst op 60 of 95 graden. Als ik dat zou doen loopt Steef altijd met te korte mouwen! Dat wordt me niet in dank afgenomen...

Omdat de was naar mijn idee nog niet schoon was, daarna de machine nog maar een keer aangezet. Dit keer het goede 40 graden programma. Hierna kon het meeste gelukkig in de droger, want het zonnetje was ver te zoeken vandaag. Een uurtje later kwam de was helaas nog vochtig uit de machine, dus hebben we de kachel opgestookt en de camper omgebouwd tot wasdroger op wielen. Erg effectief!

 

Nog even naar het dorp gelopen om te pinnen. Hier konden we de historische oude dorpskern van Lærdal goed zien. Schattige vergrijsde houten huisjes met bijpassende schuurtjes, op een fundering van losse keien... Ik vind ze fantastisch!

Eind van de middag nog heerlijke brownie gemaakt en daarna samen gekookt. Steef doet de beenham buiten op de Skottelbraai en ik doe de groente en de gebakken aardappels binnen. Prima verdeling en geen vieze vette lucht in de camper!

Grappig dat ik op een dag dat we eigenlijk niks doen, toch nog zo'n lang verhaal kan schrijven... Hopelijk is het ook nog een beetje vermakelijk om te lezen, haha!

Morgen rijden we verder, dan kunnen we vast weer vertellen over een prachtig stukje Noorwegen... Maar eerst nog een nachtje heerlijk slapen...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.