Tjoeke Tjoeke Pèp Pèp!

Gepubliceerd op 9 juni 2015 om 23:16

dinsdag 09 juni 2015, Kvanndal , Noorwegen

 

Wat was dat lekker wakker worden vanmorgen! Tot nu toe was het uitslapen nog niet echt gelukt, maar deze ochtend keken we pas om half tien voor het eerst op de klok! Voorzichtig schoven we het verduisteringsgordijn naar beneden waardoor het zonnetje vrolijk de camper in kon schijnen. Nadat het Noorse weerbericht van gister alleen maar regen voorspeld had, was dit een hele aangename verrassing!

Vandaag willen met de Flåmsbanen, één van de steilste spoorlijnen ter wereld, omhoog. En trouwens ook weer naar beneden. Je kan ervoor kiezen om halverwege de terugreis uit te stappen en het laatste stuk naar beneden te wandelen, maar dat is dan alsnog 2,5 tot 3 uur lopen. Aangezien mijn energie nog niet echt terug is en Stefan zijn rug ook aardig blijft protesteren, lijkt ons dat nèt iets teveel van het goede.

Om elf uur verlaten wij ons prachtige stekkie en rijden we weer terug naar Flåm, zo'n drie km verderop. Bij de ticketbalie aangekomen, concluderen we dat vandaag waarschijnlijk een vrij drukke dag is, want onze eerste mogelijkheid om met de trein te gaan is pas om half 6! Er zit niks anders op dan gewoon een half dagje te wachten.

We maken een wandeling door Flåm, ik draag een steentje bij aan een stenentorentje en we gaan terug naar de camper. Onze poepdoos is bijna vol, dus hebben we nu mooi even de tijd om die te gaan legen. De eerste mogelijkheid zit 17 km verderop bij de Shell (na twee tunnels) aan de rechterkant. De eerste tunnel is er één van 5,5 km en de tweede is 11,5 km lang. Daartussen 100 meter frisse buitenlucht. Niet echt een gezellig stukje rijden dus... Maar goed, dat ding moet leeg, dus rijden we, letterlijk, door de bergen naar, zoals wij het noemen, de camperdump.
 
Teruggekomen in Flåm bakken we pannenkoeken voor de lunch. Alle mensen die langs komen lopen kijken onze kant op en ik denk dat ze jaloers zijn op de heerlijke geur die uit onze woonwagen komt. En terecht!

 

Om kwart over vijf kunnen we instappen in de trein richting Myrdal. We kunnen vooruit of achteruit rijden. Ik kies voor vooruit, dan val je als je steil de berg op gaat in ieder geval niet van je bankje... Weet ik veel wat ons te wachten staat?! De steilheid valt reuze mee en de rit is prachtig. Erg mooi uitzicht wisselend links en rechts van de trein.

Om half acht zijn we weer terug in Flåm. Aangezien we beide nog geen honger hebben na de uitgebreide pannenkoekenlunch gaan we eerst een stukje rijden. Een plekje in de buurt van Voss is ons doel, maar daar denken de wegwerkers van Noorwegen anders over. Lange stukken opgebroken weg (waar we door een volgauto overheen geleid worden) belemmeren ons in het vinden van een stekkie voor de nacht. In Voss aangekomen worden we terug gestuurd omdat de weg naar Bergen is afgesloten. Tuurlijk, ook dat nog...

We rijden terug en komen bij Granvin op weg 7 richting Bergen. Het is al tien uur geweest en het schemert. Deze weg is prachtig en loopt zo'n 50 meter boven een fjord langs. Ik had hem erg graag overdag gereden, maar 's avonds heeft als voordeel dat het lekker rustig op de weg is.

De overnachtingsplekken zijn hier allemaal erg schuin, dus voor de camper niet geschikt. Doorrijden is de enige optie. Na elven stoppen we bij een pontje en parkeren daar op de parkeerplaats. Geen leuke plek, maar we zijn het allebei zat. Ik ga gelijk het bed in, want mijn lijf geeft op alle mogelijke manieren aan dat het vandaag weer veel te veel was. Stefan rookt er nog eentje en sluit de camper af. Het was een intensieve dag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.