Fennefossfjellet

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 21:05

Deze nacht was voor mij een korte. Om vier uur deed ik mijn ogen open en ik wist het meteen: het is gedaan met de nacht. Ik was klaarwakker. Om Steef nog even door te laten slapen in een donkere camper ben ik achter het gordijn, die vlak achter de voorstoelen hangt, gaan zitten met mijn boek. Om acht uur komt ook Stefan uit bed. 

 

We rijden langs bergwanden waar een stevig hekwerk tegen afbrokkelende keien langs gemaakt is. Op sommige plekken zien we het nut van deze vangnetten, want grote rotsblokken worden erdoor weerhouden op de weg te vallen. Je moet er niet aan denken dat zo'n rotsblok vlak voor of bovenop je auto terecht komt!

 

We ontbijten bij Stompen Bakeri & Konditori in Eiken. Ik bestel in mijn beste Noors, geleerd via de taalapp DuoLingo, twee keer de Kanelsnurr (een gevlochten kaneelbroodje met room in het midden) en wat te drinken. Het meisje achter de balie is blij verrast met mijn poging Noors en vraagt in het Noors of we het mee willen nemen of hier op willen eten. Ik denk het te verstaan en haar lichaamstaal geeft me net genoeg vertrouwen om het tweede deel van haar vraag te beamen. Vi spiser det her, takk. Mijn gezicht moet vast wat twijfelachtig gestaan hebben, want ze moet lachen, maar de broodjes belanden op een bordje en niet in een papieren zak, dus we begrijpen elkaar!

Omdat we al vlakbij Evje zijn, zoeken we tijdens het ontbijt via de wandelapp Komoot een wandeling op. Niet te zwaar en niet al te lang. Het wordt de Fennefossfjellet, een wandeling van 10,5 km met 300 hoogtemeters, looptijd zo'n 3,5 uur. 

 

Meteen na de start begint de klim. Het blijkt dat alle hoogtemeters in de eerste twee kilometer gelopen worden. Binnen drie kwartier lopen we volgens mijn horloge 97 trappen op. De route is prachtig. We komen watervalletjes tegen en hier en daar loopt het pad door het water. 

 

Bovenop de berg eten we onze soep op, die we in de camper al hadden opgewarmd en die we meenamen in thermobekers. 

 

Na de lunch zien we over de berg een flinke wolk onze kant op komen. We moeten nog zo'n 10 km lopen, dus snel zetten we de afdaling in. Helaas voor ons haalt de wolk ons in. Regen en hagel klettert naar beneden. Onze jassen, die waterdicht hadden horen te zijn, zijn niet bestand tegen zoveel water. Al snel voel ik mijn vest en even later ook mijn T-shirt nat en koud worden. We kunnen er gelukkig om lachen en bedenken onderweg vast een plan om al deze kleding en onze rugzakken weer droog te krijgen. Dat is in zo'n klein huis toch best een hele uitdaging...

De afdaling van de route valt een beetje tegen en dat komt niet door het slechte weer. Het blijkt volledig over een aangelegd grindpad te lopen. Toch wel jammer na zo'n fabelachtige klim!

 

Bij de camper aangekomen trekken we snel onze natte kleren uit en ons huispak en warme sloffen aan. We nemen wat warms te drinken en gaan dan op zoek naar een plekje voor de nacht. We vinden een heel mooi plekje in het bos en zowaar gaat de zon schijnen. Snel gooien we de deur van de camper open en hangen we alles buiten om te drogen. Zo'n 1287 knutjes, dat zijn piepkleine mugjes die vooral in Scandinavië voorkomen, vinden dit fantastisch en komen graag bij ons binnen. Het wemelt van de 1 tot hooguit 2 millimeter 'grote' steekbeestjes. Ik krijg er zowel letterlijk als figuurlijk helemaal de kriebels van en we besluiten te verkassen. 

 

We rijden een prachtige route in de buurt van Evje, vast richting het huis van onze buren. Weg 405 en 291 zijn echte aanraders! We vinden een plekje voor de nacht, maar ook hier zien we ze vliegen. We blijven zoveel mogelijk in de camper en zetten de MaxxFan op vol volume 'air out'. Zo zuigt hij al die kleine etterbakkies zo tegen het rooster aan als ze in de buurt komen. Zelf gaan we ook actief op jacht met een doekje om ze tegen het plafond te pletten. Na een uurtje is de camper weer zo goed als knutjesvrij! Eind goed, al goed! 😉

Reactie plaatsen

Reacties

Heleen
4 dagen geleden

Wat een spectaculaire plaatjes en wat leuk dat jullie buren hebben bezocht. Zij kunnen van alles vertellen over verhuizen naar dat prachtige land.
Nog een hele fijne reis! 😄