Dag 12 Paardrijden

Gepubliceerd op 22 september 2022 om 08:35

Vannacht was het ijskoud, waardoor we zelfs de binnenkant van de camper moesten krabben! Dit is de eerste nacht dat Steef en ik het echt koud hebben gehad in bed. We hebben totaal geen mobiel bereik, dus precies weten we het niet, maar op het moment dat de zon alweer hoog aan de hemel staat en we weer binnen het bereik van het mobiele netwerk rijden, is het nog steeds -2°C. We gokken dus op een nacht van ongeveer -10°C...

Vandaag hebben Hannah en ik een buitenrit geboekt. Bij de manege aangekomen, die er overigens heel goed uitziet, staan de paarden al klaar. Hannah krijgt een grijze Fjord met de naam Trym en ik krijg een Knabstrupper genaamd Vincent. Er blijken nog 2 mensen mee te gaan, waarvan er eentje nog nooit op een paard heeft gezeten. We trekken de conclusie dat het dan wel een rustig ritje zal worden... 

We lopen naar de buitenbak en mogen opstappen. Wanneer iedereen zit en de volgorde is vastgesteld, rijden we achter de Tove, de begeleidster, aan. Noorse bergen bestaan vooral uit rots en losse stenen, dus de eerste paden zijn flink uitdagend voor de paarden. Ik laat Vincent zelf zijn strategie kiezen en dat gaat verrassend goed. Geen enkele keer verstapt hij zich. Na het uitdagende bospaadje komen we op een gravelweg. Tove stopt en vraagt of we willen draven. De man die nog nooit heeft gereden krijgt wat extra aanwijzingen en hup, daar gaan we. Ik merk feilloos aan Vincent waar er gedraafd of afgeremd gaat worden, hij loopt dit rondje niet voor het eerst... We stappen weer een tijdje. Wanneer Vincent een stukje verderop zijn hoofd wat optilt en iets versnelt, draai ik me om naar Hannah en zeg dat hier vast normaal gesproken gegaloppeerd wordt. Op dat moment stopt Tove weer en vraagt of iedereen het aandurft om een stukje te galopperen. Even later gaan we in galop door de Noorse bergen. De gravelweg denken we even uit het plaatje weg en we genieten van het posterachtige uitzicht.

Halverwege de rit is er een pauze. We komen aan bij een schuurtje, zetten de paarden vast en geven ze hooi en water. Tove maakt een kampvuur en hangt er een ketel met water boven zodat we wat warms te drinken hebben. Er ontstaan gezellige gesprekken, we roeren onze warme chocolademelk met een stokje en zitten lekker in de zon.

Na iets langer dan een uur rijden we weer terug naar de manege waar de mannen ons op staan te wachten. Lex heeft ondertussen even met zijn modelvliegtuig gevlogen en Steef heeft afgewassen en wat gerommeld in de camper. Lily, de kat die altijd op stal rondloopt, voelt aan dat wij haar wel even willen kroelen en maakt daar dankbaar gebruik van.

Hannah en ik kleden ons om en we rijden verder over weg 51 richting Fagernes om boodschappen te doen voor de laatste dagen.

Daarna rijden we Fv261 om uit te komen bij de Panoramavegen. Een weg met, zoals al doet vermoeden, prachtige uitzichten! We zoeken een plekje voor de nacht, steken de BBQ aan en maken een kampvuur, want het koelt erg snel af!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.