De Staafkerk van Lom

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 19:43

Na een wat trage start zijn we om 9.00 uur weer onderweg. Om de blog van gister te kunnen plaatsen, zoeken we eerst een plekje op waar we mobiel netwerk tot onze beschikking hebben. Daar lopen we ook even wat heen en weer om onze beenspieren voorzichtig een beetje los te maken. Dag twee van spierpijn, joepie!

 

Aan het einde van weg 63 slaan we linksaf weg 15 op. Die komt uit in Fossbergom in de regio Lom, waar het een bruisende bedoening is. We bezoeken de Staafkerk van Lom, gebouwd rond 1170 en volledig opgetrokken uit hout. Er wordt geen spijker of lijm gebruikt om deze kerk staande te houden. Werkelijk een prachtig bouwwerk. De geur van hout en teer, waar hij van buiten jaarlijks mee ingesmeerd wordt om het hout te beschermen, komt ons tegemoet wanneer we door de toegangspoort het terrein van de kerk oplopen. Binnen is de geur anders. Daar ruik je geen teer, maar alleen eeuwenoud hout. Heerlijk! We zien prachtige plafondschilderingen en kleurrijk houtsnijwerk. Wat een mooi gebouw!

Na het bezoek aan de kerk lopen we nog even door naar het winkelcentrum waar we voor ons allebei een dikke Noorse trui kopen en een broodje eten bij de plaatselijke bakkerij. Dit keer was ik wèl op tijd om de foto te maken!

Bij het verlaten van Fossbergom slaan we rechtsaf één van mijn favoriete wegen op, weg 55. Die gaat hoog in de bergen naar 1500 meter en vervolgens weer het dal in naar de Lustrafjorden. Zo'n ontzettend mooie weg, waar we in de bergen de langlaufers (in korte broek) tegenkomen en waar we in Skjolden even moeten pauzeren omdat de afdaling zó snel is gegaan dat Stefan erge last van zijn oren heeft gekregen. 

Langs de Lustrafjorden vinden we een mooi plekje waar we voor het eerst de hengel uitgooien. Eens kijken of we een beetje beginnersgeluk hebben vandaag!

Helaas, er wilde niks bijten... Maar met onze voorkennis van vissen is dat misschien ook niet zo heel erg gek. Na wat research over vissen in de Noorse fjorden gaan we morgen op zoek naar het goede aas enzo... đŸ˜‰

 

Vanavond zitten we heerlijk buiten en gaan we op tijd slapen. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.