Weerzien met de Venelifjell

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 09:55

Vanmorgen kwam ik erachter dat ik een stukje tekst over onze plek voor de nacht vergeten was gister, dus dat heb ik er nog even bij gezet.

 

Na een goede nacht reden we om een uur of 9 weg van het mooie plekje aan het water van het Fyris dal meer.

 

We vervolgen onze weg, maar na een kwartiertje begin ik toch te twijfelen. We moeten nu al vlakbij de Venelifjell zijn, maar ik herken het niet... Na wat research blijk ik het verkeerd ingevoerd te hebben in de navigatie... Wanneer je 'Venelifjell' invoert, brengt hij je naar een Gjestehus ergens in de omgeving van deze mooie berg. Maar je raadt het al, niet aan de goede kant voor de wandeling die we willen maken. We moesten dus even improviseren. Er zijn hier niet bepaald veel alternatieve routes, dus om aan de andere kant van de berg te komen moeten we hoe dan ook zo'n 70 kilometer rijden. We kunnen kiezen of we dezelfde route terugrijden, of een nieuwe route doorrijden. Makkelijke keuze!

 

Voor ons is een y-splitsing, waarvan één weg volgens het bord niet geschikt is voor groot verkeer. Dat moet dus wel een leuke weg zijn! En dat is het! De Nesvassvegen is werkelijk een pareltje! Een smalle weg vlak langs Nesvatn, een enorm groot meer. Met heel veel leuke plekjes om te kunnen overnachten. Deze weg gaat op een gegeven moment over in Fv271. Dwars door de bossen van Telemark, ook echt zó prachtig! En beter asfalt!

 

Het frisse groen van de bosbessenstruikjes en het jonge blad van de berkenbomen dat glinstert in het zonlicht, afgewisseld met het doffe donkergroen van de dennenbomen geeft me zo'n vrij en gelukkig gevoel! Deze weg, uiteindelijk dus van Vråliosen, via Harstveit naar weg 41 is écht een dikke aanrader!

Aan het einde slaan we dus weg 41 op richting Vrådal. We waren dus gister al vlakbij de start van de wandeling, maar als je dus niet het juiste adres in de navigatie zet, ben je dus zomaar een heel eind uit de route... Voor de wandel- en avontuurliefhebbers: Voor de wandeling over de Venelifjell (de mooie berg), voer je dus Veneli Hiking area in. 

 

Rijdend richting de juiste plek herken ik het al snel. De wandelroute staat duidelijk aangegeven en we slaan rechtsaf de grindweg in. Die is het eerste stuk goed te doen tegen de berg op. Na een paar kilometer moeten we tol betalen (dit jaar 70 NOK, zo'n €7,-). Zorg er dus voor dat je contant geld (Noorse Kronen dus) of een creditcard bij je hebt. Via een formulier en een betaalbewijs in de vorm van een unieke code die je vervolgens via internet krijgt, weten ze bij controle dat je betaald hebt. 

Vervolgens loopt de grindweg door omhoog, maar dan een stukje steiler en met hier en daar flinke hobbels. In de tweede versnelling en toch proberen vaart te houden, want stilstaan en weer weg moeten rijden wil je hier niet met dat zware ding... De camper piept en kraakt, maar komt toch weer goed boven!

 

We maken eerst een flinke lunch, pakken de rugzakken in en gaan dan op pad. Je kunt hier meerdere routes lopen. Ze beginnen allemaal op deze parkeerplaats en lopen allemaal naar hetzelfde punt het verste weg, dus op die manier kan je kiezen hoe je start en hoe je terug loopt. De middelste route loopt over de top van de berg (een 'must do' vinden wij, met een magistraal uitzicht). Aan het einde kan je dan kiezen of je rechtsom of linksom teruggaat. In september kozen we rechtsom, dus nu gaan we linksom terug. Op de afbeelding hieronder gezien zijn wij vanaf links door het midden en dan bovenlangs teruggelopen.

De wandeling is wederom fantastisch! De natuur is prachtig, de route uitdagend (stevige wandel- of nog liever bergschoenen zijn een aanrader) en het uitzicht op de top is onbeschrijfelijk mooi. Op een heldere dag kan je de bergtoppen van de Hardangervidda (100 km verderop) zien liggen! En nog veel meer, want rondom kan je kilometers ver kijken.

Na een poosje genieten op de top lopen we naar beneden en gaan zoals afgesproken linksom terug. Dit stuk begint als een pad waar je ook met een quat kunt rijden. Niet echt spannend dus, maar na een tijdje moeten we naar links. Het bos wordt dichter en het pad is op sommige plekken tegen onbegaanbaar aan. Omgevallen bomen, grote stukken diepe modder en stukken waar amper de route staat aangegeven. Wat een avontuur! Bukken onder een boom door (met rugzak op je rug) en tegelijkertijd steil omhoog klimmen blijkt voor ons allebei een uitdaging!

Na een dikke 4 uur zijn we moe maar voldaan terug bij de camper. De Venelifjell heeft ons wederom niet teleurgesteld! In de eerste versnelling rijden we rustig de berg af. Via Park 4 Night zoeken we een camping in de buurt, want een douche is nu wel ff lekker. We vinden een prachtig plekje op camping Fossumsanden en maken nog een kampvuurtje. We zien voor het eerst deze reis de zon ondergaan. 

 

Morgen de laatste dag, zondagochtend varen we terug vanaf Kristiansand naar Hirtshals.

Reactie plaatsen

Reacties

Mieke
een jaar geleden

Wat een prachtige foto's en wandeling! Wat zullen jullie genieten.
Veilige reis naar huis.