Right time, right place

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 07:25

Tijdens het afrekenen bij de camping vertelt de Nederlandse campingeigenaar dat het water hier vorige week nog 1,5 meter hoger stond. Deze winter is het lange tijd rond de -27°C geweest en lag er 1,5 tot 3 meter sneeuw! Nu snappen we meteen waarom de hele camper vol modder lag toen we met schoenen aan naar binnen banjerden... En het water in het meer moet nog ruim een meter zakken, dus normaal gesproken heeft deze camping een flink strand. Wat een heerlijke plek!

 

We rijden nogmaals de 355, maar dan blijven we, vanuit onze route gezien, aan de linkerkant van het Fyris dal meer. Na een paar kilometer komen we bij flinke wegwerkzaamheden waar we stapvoets overheen moeten omdat anders de camper uit elkaar lijkt te vallen. Een half uurtje later en een paar kilometer verder kunnen we weer wat harder.

Ook deze kant van het meer is fantastisch om te rijden. Het ene moment rijden we laag bij het water, het andere moment een paar honderd meter erboven. De natuur is onvoorstelbaar groen! Genieten!

Bij Tjonnefoss slaan we rechtsaf weg 41 op. Een stukje verderop pakken we de volgende 'witte' weg (op Maps hebben de wegen verschillende kleuren. Witte wegen zijn de wat smallere wegen). We slaan linksaf Fv276 richting Sundebru. Daar pakken we de 418 richting Akland, waar we koffie drinken bij een tentje langs de weg die zo te zien nèt een hele flinke lekkage heeft gehad. Het is te zien dat het er vóór de lekkage echt wel netjes uitzag, maar nu is er een boel schade ontstaan. Dat doet echter geen afbreuk aan de smaak van de gebakjes die ze verkopen!

 

Via de 416 komen we bij de 411 naar Tvedestrand, wat voor ons aanvoelt als het Monaco van Noorwegen. Wat een vette omgeving is dit ook! Overal rotsen in knalgroen water, witte huisjes met mooie bloemrijke tuinen en iedereen heeft een boot. En door het mooie weer en omdat het zaterdag is, is het uiteraard ook lekker druk op het water. 

We vervolgen onze weg op de 410 waar we voorbij Saltrød linksaf slaan, om zomaar over de Tromøybroa te rijden. Gewoon, omdat het kan! We rijden een eiland op, dus weten vooraf dat we ook weer terug over deze brug moeten, maar dat is geen probleem meer! We houden rechts aan en voorbij Faervik is een rondje langs de kust dat we kunnen rijden. Per ongeluk nemen we een verkeerde afslag, waardoor we op een doodlopend stuk komen. In het voorbij rijden zien we de berm smeulen. Er komt hier bijna niemand, dus is zelf ingrijpen het enige wat we kunnen doen. We kunnen alleen met de camper niet zo makkelijk een noodstop maken, dus keren we hem snel een stukje verderop en rijden we terug.

 

Als we bij de smeulende berm aankomen, staat deze al flink in brand. Gelukkig hebben we een paar 8 liter jerrycans met water in de camper, waar we de berm, die ondertussen al over een stuk van ongeveer 8 meter in de brand staat, mee blussen. We schoppen het zand en droge begroeiing nog wat uit elkaar en hebben precies genoeg water om ook de laatste smeulende takken mee te doven. 

 

Net als we weer weg willen rijden, komt er een BMW X7 met een meneer van de brandweer aan. Hij spreekt ons aan en we vertellen ons verhaal. Hij licht de collega's in. Jammer jongens, het werk is al gedaan! Ze komen voor de zekerheid toch even nablussen met twee wagens sterk en bedanken ons voor onze heldendaad 😉. We maken plannen om te vertrekken, maar moeten toch nog even op de politie wachten, want die willen nog wat vragen stellen... Het is dat we beter weten, maar we zouden ons bijna schuldig gaan voelen!

 

Ook tegen de politie vertellen we wat er gebeurd is. We geven onze gegevens af en zijn vrij om te gaan. Als klap op de vuurpijl worden we nog aangesproken door een journalist. Weer vertellen we over onze belevenis. Hij wil graag een foto van ons maken en belooft door te sturen wat hij in de krant gaat plaatsen. Na ruim een uur kunnen we eindelijk ons rondje over het eiland afmaken en via de Tromøybroa terug naar de route. 

We blijven de 420 volgen richting Kristiansand, op zoek naar een plekje voor de nacht. Voorbij Trøe slaan we linksaf de 401 op. Daar vinden we een plek vlakbij Vesterhus, met wederom een lekker uitzicht!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.